Het kan zo zijn dat u teveel betaalt voor uw energierekening door optrekkend vocht. Optrekkend vocht komt vaak voor in oude huizen waar geen waterkering geplaatst is op het grondniveau. Zonder waterkering wordt het grondvocht door de muren geabsorbeerd en begint het omhoog te trekken. Andere redenen voor optrekkend vocht zijn bijvoorbeeld het type grond in de de omgeving van uw woning, fouten die gemaakt zijn tijdens de bouw van uw woning, een spouwruimte waar condensatie in ontstaat, regenwater wat door de buitenmuur dringt, beluchtingsgaten onder het maaiveldniveau, een kapotte regenpijp of een fundering met scheuren. Dat zijn allemaal oorzaken waar u vrijwel niets aan kunt doen.
Hoe herkent u optrekkend vocht?
Optrekkend vocht is soms nog lastig te herkennen. Het kan voorkomen in de binnen- en buitenmuur en is het best te herkennen aan een, of meerdere vochtplekken op de muur of muren. Deze vochtplekken kunnen ook gepaard gaan met zoutkringen, die veroorzaakt worden door zout in het regenwater dat opdroogt op de muur.
Verdere signalen van optrekkend vocht zijn onder andere verf en/of behangpapier dat los komt en afbladdert en pleistermuur wat verkleurt en afbrokkelt. In een vergevorderd stadium kunnen er ook zichtbare schimmels op te merken zijn en zal er een muffe geur in de ruimte hangen.
Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht?
Optrekkend vocht kan veel schade aanrichten in de woning en daarbuiten. Er trekt vocht in de bakstenen waardoor deze kunnen gaan verpulveren en als het vriest zet dat water uit en kunnen de bakstenen barsten. In de woning zelf kan een muffe geur gaan hangen kunt u schimmels en vochtplekken tegenkomen. Ook kan pleisterwerk gaan afbrokkelen en kunnen behang en verf gaan afbladderen.
Er zijn ook indirecte gevolgen van optrekkend vocht. Uw energieverbruik kan hoger worden. Dat komt doordat de luchtvochtigheid hoger wordt door het aanwezige vocht, dit zorgt ervoor dat er meer energie nodig is om uw huis warm te stoken.
Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Als er een verhoogde luchtvochtigheid is, in combinatie met eventuele schimmels, kan dat op de luchtwegen slaan en zorgen voor een infectie. Verder kan hogere luchtvochtigheid u sneller verkouden maken en zorgen voor gewrichts- en keelpijn.
Wat kunt u doen?
Optrekkend vocht is gelukkig goed te bestrijden door kundige specialisten. Als het probleem in de fundering zit kan hier een vochtwering op geplaatst worden. Als het probleem in de muren zit kan er een preparaat geïnjecteerd worden dat het optrekkend vocht tegengaat.