Vanaf 1 juli 2020 hebben gemeenten de wettelijke verplichting om afval gescheiden op te halen. Dat betekent dat papier, glas, gft, metaal en elektronische apparaten afzonderlijk worden ingezameld. Wat niet in die categorieën valt, wordt aangeduid met restafval. Gevaarlijk stoffen en textiel zijn nog uitgezonderd tot 1 januari 2025. Hoe wordt dat gescheiden afval verder verwerkt? In dit artikel gaan we daarop in. Maar eerst meer over de redenen van de afvalscheiding.
Waarom wordt gescheiden opgehaald?
Een kort antwoord op de vraag waarom wordt gescheiden opgehaald, is om hergebruik mogelijk te maken door recycling. Vroeger werd al het afval ongescheiden naar een vuilnisbelt gebracht. Tussen dat afval zaten nog allerlei materialen, die nog opnieuw konden worden gebruikt. Dat was een verspilling. Als we materialen opnieuw gebruiken, besparen we op onze grondstoffen en ook op energie. Waarom laten we bijvoorbeeld metaal op een vuilnisbelt wegroesten, terwijl dat weer voor nieuwe toepassingen kan worden gebruikt? Het is dus zaak om de hoeveelheid restafval zo gering mogelijk te houden. De manier van recycling hangt van het soort materiaal. Daarom de scheiding in verschillende categorieën. Het is belangrijk dat die scheiding goed wordt gedaan en dat er bijvoorbeeld geen plastic bij papier gaat. Als je thuis een grote klus hebt te doen, zoals een verbouwing, dan is het handig om een rolcontainer te bestellen voor je bouwafval. Een rolcontainer bestellen is eenvoudig en je maakt je werk gemakkelijker. Met meerdere containers kan je afval scheiden, waarmee je een goede zaak dient.
Verwerking van restafval
Zoals al is opgemerkt, wordt het gescheiden afval verwerkt op een manier die afhangt van het type materiaal. Het restafval wordt verbrand in afvalenergiecentrales (aec’s). Daarvan zijn er dertien in Nederland. Dat resulteert in warmte en stroom. De aec’s produceerden in 2015 al ruim 3,5 miljard kWh en ruim 21 Petajoule aan warmte. De stroom gaat naar het elektriciteitsnet en de warmte naar een warmtenet. De rookgassen die vrijkomen worden eerst gezuiverd, voordat ze in de buitenlucht komen. Uit de verbrandingsresten wordt metaal opgepikt met behulp van wervelstromen en magneten. Er zijn centrales waar metaal, drinkpakken en plastic uit het afval gehaald, alvorens dat naar de verbrander gaat.