Wanneer jij en je werkgever onlangs een heftige discussie hebben gehad, dan is het volkomen te begrijpen dat je inmiddels niet meer met plezier naar je werk gaat. Om verdere conflicten te voorkomen kan het daarom wijsheid zijn om een andere baan te zoeken. Toch blijft het voor veel mensen lastig om hiermee akkoord te gaan aangezien er tegenwoordig twee manieren zijn om het ontslag te regelen. Hierbij gaat het om het ontslag met wederzijds goedvinden of opzegging met instemming. Om jouw ontslag vlekkeloos te laten verlopen geven wij je in deze blog een stappenplan voor het ontslag met wederzijds goedvinden. Lees snel verder en wie weet werk jij binnenkort bij een andere werkgever!
1. Teken niet direct de overeenkomst
Heeft jouw werkgever een beëindigingsovereenkomst opgesteld? Dan is het belangrijk om te onthouden dat je hiermee niet direct akkoord moet gaan. Een werkgever zal in deze vaststellingsovereenkomst namelijk altijd zaken zetten die voor het bedrijf uiterst voordelig zijn. Dit is niet geheel vreemd aangezien geen enkel bedrijf erop staat te springen om een ontslagvergoeding te betalen. Om te voorkomen dat jij je achteraf benadeeld gaat voelen is het verstandig om na het gesprek met je werkgever langs een Juridisch Loket te gaan. Deze instantie geeft je meer informatie over de aangeboden beëindigingsovereenkomst, zodat jij kan beginnen met onderhandelen.
2. Vaststellingsovereenkomst opstellen
Zodra jij het eens bent met de zaken die vermeld staan is de beëindigingsovereenkomst is het tijd geworden om de definitieve versie te maken. Dit doe je door opnieuw in gesprek te gaan met je werkgever. Tijdens dit gesprek is er de mogelijkheid om te onderhandelen over de eventuele einddatum van je arbeidsovereenkomst en de ontslagvergoeding. Dit is in vrijwel de meeste gevallen de moeite waard aangezien werkgevers proberen hun werknemers te benadelen.
3. Transitievergoeding en WW-uitkering
Wat veel mensen niet weten is dat je bij een ontslag met wederzijds goedvinden altijd recht hebt op een WW-uitkering. Om hierop aansprak te maken hoef je slechts aan een paar eisen te voldoen. Welke dit zijn lees je gemakkelijk op de website van het UWV. Daarnaast is het noodzakelijk om te weten dat je werkgever bij deze vorm van ontslag geen aanvraag hoeft te doen bij de kantonrechter. Hiermee is het ontslag snel geregeld. Het enige nadeel van een ontslag met wederzijds goedvinden is dat je hierbij geen recht hebt op een wettelijke transitievergoeding. Er is immers al een ontslagvergoeding afgesproken, waardoor jouw recht op de transitievergoeding vervalt. De hoogte van de ontslagvergoeding bespreek je daarom in een persoonlijk gesprek met je werkgever.
4 Wettelijke bedenktermijn
Heb je recent de vaststellingovereenkomst getekend? Dan moet je niet vergeten dat je een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen hebt. Dit staat altijd vermeldt in de beëindigingsovereenkomst. Wanneer dit niet het geval is, dan heb je zelfs recht op een bedenktermijn van 21 dagen. Mocht jij je in de tussentijd toch bedenken is het belangrijk om dit zo snel mogelijk schriftelijk aan je werkgever te laten weten. Jouw werkgever moet jouw schriftelijke brief binnen deze bedenktijd hebben ontvangen om de overeenkomst bij de kantonrechter te ontbinden. De reden voor het bedenken hoef je uiteraard niet te vermelden!